Kërkohet Ligjëruesi/ja më i/e mirë nga Shqipëria që të përfaqësojë vendin tonë!

Ftohen të gjithë 14 deri në 20 vjeçarët të marrin pjesë në konkursin Ndërkombëtar të Ligjërimit në Publik 2019.

Për të ditur më shumë rreth temës na kontaktoni në info@esualbania.org

Konkursi është i hapur për çdo të ri nga mosha 14 deri më 20 vjec, i/e aftë për të prezantuar në anglisht për 5 minuta fjalim

Rreth Eventit

Tema për vitin 2019 është “A lie has speed, but truth has endurance”.

Çdo pjesëmarres duhet të zgjedhi një subjekt të caktuar por që të ketë në thelb këtë thënië.

Duke falenderuar të gjithë të interesuarit për të marrë pjesë dhe në përgjigje të emaileve të tyre, lutemi regjistrohuni duke klikuar këtu: Konkursi Ndërkombëtar i Ligjërimit në Publik, 2019

PLEASE JOIN US IN CELEBRATING THE ENGLISH-SPEAKING UNION’S CENTENARY!

Today marks 100 years of the ESU

On this day 100 years ago Sir Evelyn Wrench founded the English-Speaking Union with the aim of international fellowship and, ultimately, peace. Today this aim is still very much alive as we work to foster better communication, understanding and global exchange between people around the world.

We wish to thank you for being part of this movement and for supporting
our work to equip young people with the oracy skills and confidence
they need to change their lives and communities for the better over
the next 100 years and beyond.

Our Patron, Her Majesty The Queen, sends this message to you all:

I send my best wishes to all concerned for a most memorable and successful year marking this notable anniversary in the history of the English-Speaking Union.

Public Speaking Competition” is something that we need in many situations and is essential across countless different disciplines and professions.

From teachers to politicians, broadcasters to lecturers, salesmen to lawyers and religious figures, being able to communicate publicly to a classroom, court, conference or crowd is a cherished ability. At some point most of us will have to give a speech in public, whether at a public ceremony, special family or community occasion, in a class for a business presentation or a job interview.

By entering our Public Speaking Competition you will get the chance to develop this skill with the guidance of public speaking experts, training seminars and writing support.
This is the 9th year that ESU Albania have organised this competition and we are proud to include more applicants and activities every year. We will hold regional heats in different parts of Albania, a national final will take place in Tirana and the overall winner will represent Albania in an international final.

2018 Public Speaking Competition topic is “The best way to predict the future is to invent it”

Main rules

 • Speeches have to be in English.
 • Each speech should be as close to 5 minutes as possible.
 • All pupils/students aged 12 to 20 years old, divided into two age groups 12-15  and 16-20 may enter

Why enter?

 • Develop English writing and speaking skills
 • Learn how to brainstorm and write creatively
 • Receive training in public speaking skills, vital for many professions.
 • Participate in a prestigious national competition
 • Winner of the national competition will represent Albania in international competition.
 • Meet like-minded peers and have fun!

Njoftim për Internship në Dhomën e Tregtisë dhe Industrisë Shqipëri-Britani e Madhe.

Dhoma e Tregtisë dhe Industrisë Shqipëri-Britani e Madhe ka në fokus mbështetjen e investitorëve të huaj që dëshirojnë të hyjnë në rajon por ndërkohë krijon mundësi për fuqëzimin e rinisë shqiptare. Prandaj për periudhën korrik – tetor 2017 kemi krijuar mundësinë për Internship pranë zyrës tonë.

Kriteret e pranimit janë:

 • Personi të jetë sa më i vetë motivuar dhe optimist;
 • Mosha 16 – 25 vjeç;
 • Preferohet njohuri të mira të gjuhës Angleze, gjuhë te tjera përbëjnë avantazh;
 • Preferohet njohuri të mira të Microsoft word, exel, etj;
 • Të ketë aftësi menaxhimi, organizimi të punës në grup;
 • Të ketë aftësi shumë të mira në komunikim.

Kandidatët e sukseshëm do të pajisen me Dëshmi ku certifikohet periudha e angazhimit tuaj në institucionin tonë, gjithashtu referim aktiv për tju krijuar mundësi punësimi duke ju sygjeruar tek partnerët tanë!

Të interesuarit të dërgojnë një CV në adresën info@esualbania.org  brenda datës 30 Qershor 2017. Personat e përzgjedhur nga faza e parë do t’u caktohet një intervistë ku do të përcaktohen dhe angazhimet përkatëse në projektet e ndryshme që zhvillon Dhomën Britanike e Tregtisë.

Për të gjithë që dëshirojnë të angazhohen në projektet e ndryshme që ne organizojmë apo aplikojnë pas datës 30, ne do tju informojmë për të gjitha oportunitetet e planifikuara.

Lediana Kapxhiu - ISPC Albania Winer 2017

The ESU Albania is delighted to see that the Winner from Albania, representing the country in the finals, Miss Lediana Kapxhiu won the 12 place in this international competition with participants from English native speaking countries.

The competition is an annual event and we invite every 14 to 20-year-old to register and take part. The experience it is a life changing one. To find out more on how to register click here

The International Public Speaking Competition is at the heart of the English-Speaking Union’s mission, bringing together oracy, cultural exchange and a hefty dose of friendly rivalry.

The competition brings the best young speakers from all over the world to London for a week of cultural exchange and public speaking contests. Established in 1980, it now reaches over 600,000 young people in more than 50 countries across the globe, showcasing the highest standard of public speaking, while giving delegates an opportunity to meet and engage with other young people of different backgrounds and nationalities.

Finalists (national winners of the English-Speaking Union’s or other public speaking competitions in their country) must write and deliver a speech connected with the theme for the year’s competition. Past themes have included “Culture is not a luxury but a necessity” and ‘The most common way people give up their power is by thinking they have none”.

girlpsc2
“Public Speaking Competition” is something that we need in many situations and is essential across countless different disciplines and professions. From teachers to politicians, broadcasters to lecturers, salesmen to lawyers and religious figures, being able to communicate publicly to a classroom, court, conference or crowd is a cherished ability. At some point most of us will have to give a speech in public, whether at a public ceremony, special family or community occasion, in a class for a business presentation or a job interview. By entering our Public Speaking Competition you will get the chance to develop this skill with the guidance of public speaking experts, training seminars and writing support.
This is the 9th year that ESU Albania have organised this competition and we are proud to include more applicants and activities every year. We will hold regional heats in different parts of Albania, a national final will take place in Tirana and the overall winner will represent Albania in an international final. Check out our previous winners here.

2017 Public Speaking Competition topic is “To define is to limit”

Main rules

 • Speeches have to be in English.
 • Each speech should be as close to 5 minutes as possible.
 • All pupils/students aged 12 to 20 years old, divided into two age groups 12-15  and 16-20 may enter

Why enter?

 • Develop English writing and speaking skills
 • Learn how to brainstorm and write creatively
 • Receive training in public speaking skills, vital for many professions.
 • Participate in a prestigious national competition
 • Winner of the national competition will represent Albania in international competition.
 • Meet like-minded peers and have fun!

To enter and find out details of our 2017 competition, download our membership form and fill it in.

Any questions? Don’t hesitate to get in touch with the staff in the ESU office. Send us your queries!